Ύπαρξη ζωής στους έξω-πλανήτες ;

>> Τετάρτη 20 Μαΐου 2009


Ενδεχομένως να μην είμαστε μόνοι μας στο γαλαξία. Αν και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την πεποίθηση ότι υπάρχει ζωή κάπου αλλού στο σύμπαν, είναι, μάλλον, σουρεαλιστικό το να γνωρίζουμε ότι η παραπάνω πρόταση όχι μόνο ευσταθεί αλλά και ότι αυτή η ζωή μπορεί και να μην απέχει τόσο από τη γη, μιλώντας πάντα αστρονομικά.

20.5 έτη φωτός και λίγο πιο μακριά βρίσκεται ένας πλανήτης, που μοιάζει πολύ στη Γη, έχει το δικό του αστέρι και μία στερεή, πέτρινη επιφάνεια. Ίσως και να μπορεί να διατηρήσει ζωή. Ανακαλύφθηκε, δε, από μία διεθνή ομάδα Ελβετών, Πορτογάλων και Γάλλων ερευνητών. Είναι περίπου 1.5 φορές μεγαλύτερος από τη γη, 5 φορές βαρύτερος και διαθέτει μία σκληρή επιφάνεια, πιθανόν πέτρινη. Ο ήλιος του είναι μικρότερος, λιγότερο φωτεινός και πιο ψυχρός από τον δικό μας. Κι όμως, ο πλανήτης έχει τη δική του κατοικήσιμη ζώνη, που είναι η ζώνη γύρω από ένα αστέρι, όπου το νερό μπορεί να είναι υγρό-η ουσία της ζωής.

Το ανθρώπινο είδος είναι πλανητικό είδος. Επομένως, άλλοι κατοικήσιμοι πλανήτες ίσως και να έχουν την ιδιότητα να προσφέρουν ζωή σε ζώντα είδη, όπως αυτά των ανθρώπων. Όσο περισσότερο αναπτυχθεί η ικανότητα παρατήρησης των εξω-πλανητών (πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα), τόσο πιο πολλά θα μάθουμε για την ύπαρξη ζωής σε άλλα μέρη του σύμπαντος και ίσως και κάποια μέρα να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε το πώς ζουν και υπό ποιες συνθήκες.
Απο BLUE PLANET

Δημοσίευση σχολίου

• Greenpeace

• New York Time

• WWF

• London Time

• Αρκτούρος

• Tokyo Time

  © Copyright by Όναρ 2009 - 2017

Πίσω Back to TOP