Χρυσός εξ... ουρανού

>> Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011


Ο χρυσός και ο λευκόχρυσος ενδέχεται να... προσγειώθηκαν στη Γη από το διάστημα πριν από περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια χρόνια, ύστερα από βροχή μετεωριτών, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα. Καθώς η Γη διαμορφωνόταν, σίδηρος βυθίστηκε στο κέντρο του πλανήτη, αποτελώντας τον πυρήνα του.

Οποιοδήποτε πολύτιμο μέταλλο βρισκόταν στην επιφάνεια θα πρέπει να παρασύρθηκε βαθιά στο υπέδαφος, αφήνοντας την επιφάνεια της Γης χωρίς χρυσό, πλατίνα ή όσμιο. Μάλιστα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στον γήινο πυρήνα υπάρχουν ακόμα τόσα πολύτιμα μέταλλα, που αν έρχονταν ποτέ στο φως θα κάλυπταν όλη την επιφάνεια της Γης με ένα στρώμα πάχους τεσσάρων μέτρων.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα ο πυριτικός μανδύας έχει περίπου 1.000 φορές περισσότερο χρυσό από όσο θα περίμενε κανείς. Διάφορες εξηγήσεις έχουν δοθεί στο παρελθόν για αυτό το παράδοξο, μεταξύ των οποίων και η βροχή μετεωριτών, κάτι που, ωστόσο, δεν είχε μέχρι σήμερα αποδειχθεί.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Ματίας Γουίλμπολντ της Σχολής Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ ανέλυσαν με νέες τεχνικές μεγάλης ακρίβειας δείγματα από πανάρχαια πετρώματα της Γροιλανδίας ηλικίας σχεδόν 3,8 δισ. ετών. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σημερινά προσβάσιμα αποθέματα πολύτιμων μετάλλων στη Γη αποτελούν συνέπεια του βομβαρδισμού μετεωριτών περίπου 200 εκατ. χρόνια μετά τη δημιουργία της.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα περισσότερα πολύτιμα μέταλλα στα οποία βασίζονται οι οικονομίες μας και πολλές ζωτικές βιομηχανικές διαδικασίες, προστέθηκαν στον πλανήτη μας από τυχερή σύμπτωση, όταν η Γη χτυπήθηκε από περίπου 20 δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων τόνους υλικού αστεροειδών», δήλωσε ο Γουίλμπορντ.

Η Γη σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,55 δισεκατομμύρια έτη. Ο σημερινός, στερεός πυρήνας της, διαμορφώθηκε λίγα εκατομμύρια χρόνια μετά, με τη σταδιακή καταβύθιση σιδήρου προς το εσωτερικό της. Μέχρι και το σχηματισμό της Σελήνης, όλος ο χρυσός θα πρέπει να βρισκόταν στον πυρήνα της Γης.

Στα πρώτα στάδια δημιουργίας του ηλιακού συστήματος, η Γη δεχόταν έναν ανηλεή βομβαρδισμό από κομήτες και μετεωρίτες, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται οτιδήποτε είχε σχηματιστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή στην επιφάνεια της Γης. Στον τελευταίο «βομβαρδισμό» μετεωριτών, πριν από 3,9 δισ. χρόνια θα πρέπει να «παραδόθηκε» στο φλοιό της Γης ο χρυσός, που υπάρχει μέχρι σήμερα.

"Οι ποσότητες χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων είναι δύσκολο να μετρηθούν καθώς επικεντρώνονται σε μίγματα και πρέπει να αναλύσουμε πολλά πετρώματα για να έχουμε αξιόλογα δεδομένα", όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας, Ματίας Γουίλμπολντ.

Τα πετρώματα της Γροιλανδίας δεν ανακυκλώθηκαν ποτέ στο υπέδαφος και είναι σήμερα τα αρχαιότερα εκτεθειμένα στον κόσμο. Η ηλικία τους θεωρείται ότι είναι παλαιότερη ακόμα και από τον τελικό βομβαρδισμό της Γης από τον ουρανό. Η γεωχημική ισοτοπική ανάλυση των πετρωμάτων από τους Βρετανούς επιστήμονες έδειξε ότι ένα συγκεκριμένο πολύ σπάνιο και πολύτιμο στοιχείο, το βολφράμιο-182, βρίσκεται σε αναλογικά μεγαλύτερη αφθονία από τα νεότερα πετρώματα.

Συμπέραναν έτσι ότι κάτι μεσολάβησε (η πτώση των μετεωριτών με πολύτιμους λίθους) που μετέβαλε την αναλογία των ισοτόπων του συγκεκριμένου στοιχείου.

Πηγή: BBC in2life

Δημοσίευση σχολίου

• Greenpeace

• New York Time

• WWF

• London Time

• Αρκτούρος

• Tokyo Time

  © Copyright by Όναρ 2009 - 2017

Πίσω Back to TOP