Ψήφισε κατά του ACTA τώρα. Προστάτευσε την ελευθερία σου!

>> Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012


Για το ACTA και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στη ζωή μας (και ΟΧΙ μόνο τη δικτυακή, τα έχουμε πει με πολύ έντονο και σαφή τρόπο:

■ ACTA: Ο επόμενος νόμος για τον τερματισμό του ελεύθερου διαδικτύου
■ Ελεύθερο internet? Το άλλο με τον Τοτό, το ξέρετε?

Την 16η Δεκεμβρίου 2011 υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ε.Ε. εξουσιοδότηση για την υπογραφή της συμφωνίας ACTA, δημοσιευμένη στο τέλος ενός δελτίου τύπου, το οποίο αφορούσε θέματα αλιείας και γεωργίας…
Η κίνηση αυτή φέρνει την συμφωνία αυτή ένα βήμα πριν από την έγκρισή της από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Μόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί τώρα να αποτρέψει την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής. Το Ευρωκοινοβούλιο όμως πέρυσι είχε υπερψηφίσει δήλωση υποστήριξής της και δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι θα ορθώσει το ανάστημά του στα τεράστια συμφέροντα που την προωθούν.
Αλλά τι είναι η ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – Εμπορική Συμφωνία Εναντίον της Πλαστογραφίας);
Πρόκειται για μια πολυμερή συμφωνία που αφορά τις 27 χώρες της Ε.Ε. και 10 ακόμα κράτη (ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Μαρόκο, Ν. Κορέα), η οποία, ενώ υποτίθεται έχει στόχο την «πλαστογραφία» προϊόντων (εμπορικών, CD κ.λπ.), στην πραγματικότητα καλύπτει και δημιουργεί ένα ενιαίο πλαίσιο παγκόσμιας προστασίας και εφαρμογής για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας -από τα μουσικά πνευματικά δικαιώματα μέχρι τα γενόσημα φάρμακα. Προσδιορίζει μάλιστα κοινούς κανόνες ποινικής τους αντιμετώπισης. Τα υπόλοιπα κράτη πλην της Ε.Ε. έχουν επικυρώσει ή έχουν δηλώσει ήδη την πρόθεσή τους να επικυρώσουν την εν λόγω συμφωνία.
Δεν πρόκειται ουσιαστικά για μια συνήθη εμπορική συμφωνία. Απλά η μορφή της διακρατικής συμφωνίας χρησιμοποιείται για την παράκαμψη των συζητήσεων και του δημοκρατικού διαλόγου επί του θέματος σε κάθε μία από τις εμπλεκόμενες χώρες. Οι μόνοι που έχουν πρόσβαση στους διαπραγματευτές και τη διαδικασία είναι οι εταιρικοί κάτοχοι πάσης φύσεως πνευματικών δικαιωμάτων.

■(Διαβάστε τη συνεχεια του άρθρου)ACTA: Ιδιωτική Ηλεκτρονική Επιτήρηση



-Όπως θυμόσαστε με τη διαμαρτυρία που εγινε τη Τετάρτη 18/Ιανουαρίου, ενάντια στον αδελφό νόμο του ACTA, τα SOPA και PIPA και είχε τεράστια συμμετοχή (δείτε το ινφογραφημα, όπου δεν είναι όλα καταμετρημένα) και όλα αυτά μέσα σε 12 ώρες!
Κερδήθηκε αυτή η μάχη εκεί, μα σίγουρα όχι ο πόλεμος, καθώς τα SOPA/PIPA, απλά μπήκαν στα συρτάρια, με σκοπό να επανέλθουν σε σύντομο διάστημα με άλλα ίσως ονόματα η επικάλυψη.
Αυτό το επιβεβαιώνει η διεθνής επικύρωση του ACTA και σαφώς εμάς στην εδώ στην Ευρώπη αυτός ο νόμος θα μας χτυπήσει ανελέητα, καθώς πλέον δεν θα έχουμε πρόσβαση σε τεράστια βάση δικτυακού περιεχομένου, λόγω πνευματικών δικαιωμάτων.
Ανταλλαγή με κανένα τρόπο δε θα μπορεί να γίνεται, καθώς τα αρχεία θα προστατεύονται ηλεκτρονικά με copyright.
Σελίδες θα μπορούν να κλείνουν με αστραπιαίες διαδικασίες, λόγω μιας εικόνας, ενός βιντεο, ενός κειμένου, οτιδήποτε! Οι υπεύθυνοι θα οδηγούνται στη φυλακή και μαλιστα θα έχουν μέχρι και κατασχέσεις περιούσιων.
-Για να μπορέσετε να πάρετε μια ταινία, ένα τραγούδι, θα τα πληρώνετε υπέρ’ αυξημένα και εκτός αυτού, πλέον θα παρακολουθήστε ηλεκτρονικά, αν διακινήσετε αυτό το αρχείο.
Το οποίο σημειωτέον, ΔΕΝ θα σας ανήκει, αν και το πληρώσατε,καθώς η ιδιοκτήτρια εταιρεία, θα μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμη να το καταστρέψει απομακρυσμένα.
Σαφώς και δε θα μπορειτε να κάνετε αντίγραφο, ούτε κάτι άλλο (και μη ξεχνάτε πως ολ’ αυτά συμβαίνουν ήδη με τα e-books. Δείτε το σχετικό άρθρο).
Και πριν αγανακτησετε με τους καλλιτέχνες που θα έχουν τόσα κέρδη, να σας πω, ότι τα κέρδη ΔΕΝ θα πηγαίνουν στους καλλιτέχνες, μα στις εταιρείες. Η αμοιβή των καλλιτεχνών μπροστά στα κέρδη των εταιρειών, θα είναι ψίχουλα (κυριολεκτικά).


-Και για να πάμε στο θέμα μας που είναι η ψηφοφορία ενάντια στο ACTA. Να λάβετε υπ’ όψι δυο πράγματα: Αφ’ ενός οι πολίτικοι που τα ψηφίζουν, σχεδον πάντα δεν έχουν επίγνωση του αντικειμένου που καλούνται να ψηφίσουν (έχουμε και πρόσφατο παράδειγμα υπουργού αλλωστε), μα ακολουθούν τις γραμμές που τους δίνουν οι εταιρείες και οι προιστάμενοι τους (όποιοι και αν είναι αυτοί).
Στην Ευρώπη, έχουμε τη τύχη να έχουμε πιο συνειδητοποιημένους πολίτες (συγκριτικά με τους Αμερικάνους) και μαλιστα ενάντια στο σύστημα, καταφέρνουν και μπαίνουν σε εθνικά κοινοβούλια και ευρωκοινοβούλια (πΧ: οι Πράσινοι κάποτε που άρχισαν από τη Γερμανία και το ακομα πιο πρόσφατο Κόμμα των Πειρατών στη Δανία, από τον Rickard Falkvinge και μαλιστα υπήρξε ίδρυση του Κόμματος Πειρατών και εδώ στην Ελλάδα.
Έτσι στην αρχή υπήρξε αντίδραση στο ACTA, μα οι επί δυο μήνες πιέσεις που ασκούσε κατά κύριο λόγο η Γαλλική Κυβέρνηση, οδήγησαν στη ψήφιση του ACTA και από την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να γίνει παγκόσμιο! (μίλησε κάποιος για Παγκοσμιοποίηση?).
-Από την άλλη μη ξεχνάτε πως αυτοί οι βουλευτές και ευρωβουλευτές, (ακομα) εκλέγονται και νοιάζονται για το πολίτικο κόστος. Συνεπώς ακομα και τώρα μπορούν να ασκηθούν πιέσεις, ωστε να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα που ονομάζεται ACTA. Χρόνος υπάρχει μέχρι τον Ιούνιο (2012), όπου και το θέμα θα πάει στο Ευρωκοινοβούλιο. Αν περάσει και εκεί, ο νόμος θα εφαρμοστεί σε όλες τι ς χώρες που το υπόγραψαν (εμμέσως πλην σαφώς θα πιάσει και αυτές που δεν το ψήφισαν: Γερμανία, Ολλανδία, Κύπρος,Εσθονία, Σλοβακία). Η ψήφιση του στο Ευρωκοινοβούλιο πιο απλά, σημαίνει πως οι συμβαλλόμενες χώρες είναι υποχρεωμένες να το εφαρμόσουν.
Να λάβετε ακομα υπ’ όψι, όπως αναφέραμε και στα υπόλοιπα αρθρα, πως στην Ελλάδα η ψήφιση και η όλη διαδικασια του ACTA (μη ξεχνάτε σχεδον 4 χρόνια μαγειρεύεται), κρατήθηκε κρυφή και φυσικά ούτε λόγος για δημόσια διαβούλευση, μα και άφαντο από τα ΜΜΕ σαν θέμα…

Αρκεί να ψηφίσουμε όλοι εμείς σαν Ευρωπαίοι πολίτες την αντίθεση μας. Να φανεί η δύναμη μας. Αναρωτιόσαστε ίσως μερικοί και μερικές, ποιοι είναι οι Anomymous.
-Είμαστε ΕΜΕΙΣ! Εσύ, εγώ, ο δίπλα, ο απέναντι, ΟΛΟΙ ΜΑΣ. Είμαστε Λεγεώνα. Και το ξέρουν. Και μας φοβούνται γι’ αυτό.
ΠΗΓΗ osarena

Δημοσίευση σχολίου

• Greenpeace

• New York Time

• WWF

• London Time

• Αρκτούρος

• Tokyo Time

  © Copyright by Όναρ 2009 - 2017

Πίσω Back to TOP