Μπορούμε να κυβερνήσουμε όλοι μαζί ;

>> Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011



Το ντοκιμαντέρ (εμείς τώρα) Us Now καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο η συμμετοχή των χρηστών του διαδικτύου θα μπορούσε να μετασχηματίσει τον τρόπο με τον οποίο κυβερνιούνται οι χώρες. «Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους και αυτό εξελίσσεται με γιγαντιαίους ρυθμούς». Οι άνθρωποι συσχετίζονται και οργανώνονται με ταχύτητες που θα ήταν αδιανόητες μόλις την προηγούμενη δεκαετία.

Μήπως το μέλλον της διακυβέρνησης των χωρών θα περνάει τελικά από τις κοινωνικές πλατφόρμες δικτύωσης; Μια ποδοσφαιρική ομάδα που την διαχειρίζονται οι οπαδοί της, μια τράπεζα με διευθυντές όλους τους πελάτες της και ένα δίκτυο ανταλλαγής σπιτιών, μας δείχνει πώς όλα αυτά εφαρμόζονται, πώς η δομή της διακυβέρνησης φαίνεται να αλλάζει, πως τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο στην εποχή της ανοιχτής επικοινωνίας.



ΠΗΓΗ doctv

Read more...

Δράμα δίχως τέλος

>> Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011


Το νέο τελεσίγραφο της τρόικας φέρνει την κυβέρνηση μπροστά στη λήψη σκληρών αποφάσεων που θα αλλάξουν το κοινωνικό τοπίο, ενώ δρομολογεί και πολιτικές εξελίξεις, οδηγώντας πιθανότατα σε εκλογές, αφού ο Α. Σαμαράς απορρίπτει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας.

Όπως εξηγούσε στο protagon κυβερνητική πηγή, η ένταση των εξελίξεων είναι τόσο ισχυρή που ανάγκασε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να απειλήσει τον πρωθυπουργό με παραίτηση, αν δεν ματαίωνε το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπως και τελικά έγινε. Μάλιστα το κλίμα που συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας από τους ομολόγους του στην Ευρώπη ήταν τόσο απαξιωτικό που έφτασε στα όρια του εξευτελισμού. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, δεν προχωρεί σε περιορισμό δαπανών και εκτιμούν ότι τα εισπρακτικά μέτρα, όπως το τέλος ακινήτων, θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο την οικονομία σε συνθήκες ύφεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που απαιτούνται είναι:

•Απομάκρυνση όλων των συμβασιούχων από το δημόσιο.
•Απολύσεις 60.000 ατόμων ως το τέλος της χρονιάς, άλλες τόσες το 2012 με ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν και άλλες 80.000 απολύσεις στο τέλος της χρονιάς.
•Κατάργηση όλων των συντάξεων που χορηγούνται κάτω από τα 55 έτη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα διακοπεί η καταβολή τους.

Αν αποκλειστεί το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, το οποίο απορρίπτεται κατηγορηματικά από τον Α. Σαμαρά, τότε ο πρωθυπουργός έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των μέτρων, αναλαμβάνοντας το ρίσκο ανατροπής της κυβέρνησης από τους βουλευτές του, είτε να πάει σε εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα. Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά. Σήμερα Κυριακή πραγματοποιείται στη Βουλή κυβερνητική σύσκεψη όπου θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

ΠΗΓΗ protagon

Read more...

Αεροπλάνα του μέλλοντος μας...

>> Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011


How aircraft interiors will look in 2050.

H νέα γενιά των επιβατικών αεροσκαφών. Μπορεί να θυμίζουν έργο επιστημονικής φαντασίας αλλά ίσως αποτελέσουν το όχι και τόσο μακρινό μέλλον της πολιτικής αεροπορίας.


ΠΗΓΗ aviationweek

Read more...

Και αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα ;

>> Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011



Το ερώτημα για τις επιπτώσεις που θα είχε μια ενδεχόμενη απόφαση των ισχυρών της Ευρώπης να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, απασχολεί μεγάλο μέρος του γερμανικού τύπου. Αλλά Βρετανός αναλυτής προειδοποιεί: Ελλάδα και Γερμανία φλερτάρουν με μια αμοιβαία καταστροφή γιατί θα ακολουθήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Ποτέ στο παρελθόν δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας χώρα που ήταν μέλος μιας νομισματικής ένωσης, επισημαίνουν στο γερμανικό ραδιοσταθμό Deutsche Welle o Andreas Becker και ο Κώστας Συμεωνίδης. Μιας ένωσης μάλιστα με αρκετά, πέραν του ενός, υπερχρεωμένα μέλη, που αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε έναν κοινό μηχανισμό διάσωσης.


Read more...

Χρυσός εξ... ουρανού

>> Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011


Ο χρυσός και ο λευκόχρυσος ενδέχεται να... προσγειώθηκαν στη Γη από το διάστημα πριν από περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια χρόνια, ύστερα από βροχή μετεωριτών, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα. Καθώς η Γη διαμορφωνόταν, σίδηρος βυθίστηκε στο κέντρο του πλανήτη, αποτελώντας τον πυρήνα του.

Οποιοδήποτε πολύτιμο μέταλλο βρισκόταν στην επιφάνεια θα πρέπει να παρασύρθηκε βαθιά στο υπέδαφος, αφήνοντας την επιφάνεια της Γης χωρίς χρυσό, πλατίνα ή όσμιο. Μάλιστα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στον γήινο πυρήνα υπάρχουν ακόμα τόσα πολύτιμα μέταλλα, που αν έρχονταν ποτέ στο φως θα κάλυπταν όλη την επιφάνεια της Γης με ένα στρώμα πάχους τεσσάρων μέτρων.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα ο πυριτικός μανδύας έχει περίπου 1.000 φορές περισσότερο χρυσό από όσο θα περίμενε κανείς. Διάφορες εξηγήσεις έχουν δοθεί στο παρελθόν για αυτό το παράδοξο, μεταξύ των οποίων και η βροχή μετεωριτών, κάτι που, ωστόσο, δεν είχε μέχρι σήμερα αποδειχθεί.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Ματίας Γουίλμπολντ της Σχολής Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ ανέλυσαν με νέες τεχνικές μεγάλης ακρίβειας δείγματα από πανάρχαια πετρώματα της Γροιλανδίας ηλικίας σχεδόν 3,8 δισ. ετών. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σημερινά προσβάσιμα αποθέματα πολύτιμων μετάλλων στη Γη αποτελούν συνέπεια του βομβαρδισμού μετεωριτών περίπου 200 εκατ. χρόνια μετά τη δημιουργία της.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα περισσότερα πολύτιμα μέταλλα στα οποία βασίζονται οι οικονομίες μας και πολλές ζωτικές βιομηχανικές διαδικασίες, προστέθηκαν στον πλανήτη μας από τυχερή σύμπτωση, όταν η Γη χτυπήθηκε από περίπου 20 δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων τόνους υλικού αστεροειδών», δήλωσε ο Γουίλμπορντ.

Η Γη σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,55 δισεκατομμύρια έτη. Ο σημερινός, στερεός πυρήνας της, διαμορφώθηκε λίγα εκατομμύρια χρόνια μετά, με τη σταδιακή καταβύθιση σιδήρου προς το εσωτερικό της. Μέχρι και το σχηματισμό της Σελήνης, όλος ο χρυσός θα πρέπει να βρισκόταν στον πυρήνα της Γης.

Στα πρώτα στάδια δημιουργίας του ηλιακού συστήματος, η Γη δεχόταν έναν ανηλεή βομβαρδισμό από κομήτες και μετεωρίτες, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται οτιδήποτε είχε σχηματιστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή στην επιφάνεια της Γης. Στον τελευταίο «βομβαρδισμό» μετεωριτών, πριν από 3,9 δισ. χρόνια θα πρέπει να «παραδόθηκε» στο φλοιό της Γης ο χρυσός, που υπάρχει μέχρι σήμερα.

"Οι ποσότητες χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων είναι δύσκολο να μετρηθούν καθώς επικεντρώνονται σε μίγματα και πρέπει να αναλύσουμε πολλά πετρώματα για να έχουμε αξιόλογα δεδομένα", όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας, Ματίας Γουίλμπολντ.

Τα πετρώματα της Γροιλανδίας δεν ανακυκλώθηκαν ποτέ στο υπέδαφος και είναι σήμερα τα αρχαιότερα εκτεθειμένα στον κόσμο. Η ηλικία τους θεωρείται ότι είναι παλαιότερη ακόμα και από τον τελικό βομβαρδισμό της Γης από τον ουρανό. Η γεωχημική ισοτοπική ανάλυση των πετρωμάτων από τους Βρετανούς επιστήμονες έδειξε ότι ένα συγκεκριμένο πολύ σπάνιο και πολύτιμο στοιχείο, το βολφράμιο-182, βρίσκεται σε αναλογικά μεγαλύτερη αφθονία από τα νεότερα πετρώματα.

Συμπέραναν έτσι ότι κάτι μεσολάβησε (η πτώση των μετεωριτών με πολύτιμους λίθους) που μετέβαλε την αναλογία των ισοτόπων του συγκεκριμένου στοιχείου.

Πηγή: BBC in2life

Read more...

Κούντερα μόνο αλάδωτο

>> Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011



Της Mαργαρίτας Μαρόν

Έχω θέμα με τα βιβλία μου. Μην διανοηθείς να δανειστείς και μετά να σε χτυπήσει ύπουλα το αλτσχάιμερ. Την έβαψες. Είμαι ικανή να σε σέρνω στα δικαστήρια μέχρι να πάρω πίσω το παιδί μου.
Τόσο μεγάλο κόλλημα, που όταν πηγαίνω σε ξένα σπίτια είναι το πρώτο που ψάχνω με το μάτι αδιακρίτως. Δε πα να ΄χει και τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας στο σαλόνι του, αν δεν περιλαμβάνει κάπου, συλλογή από βιβλία το ντεκόρ , κάτι ραγίζει μέσα μου. Μετά κοιτάω πιο αδιακρίτως στο ψυγείο, με πρόσχημα την δίψα. Μπορείς να ανακαλύψεις πολλά για τον χαρακτήρα του ιδιοκτήτη. Και την κλασσική εκδοχή του Σκρούτζ μπορείς να ανακαλύψεις σε ασφυκτικά συρτάρια και κρεμάστρες της γκαρνταρόμπας του.

Η βιβλιοθήκη είναι το παρελθόν και το μέλλον ενός ανθρώπου. Πως έζησε και τι δρόμο θα τραβήξει στα βιβλία που καταχωνιάζει στα ράφια φαίνεται. Βλέπεις ψυχαναλυτικούς οδηγούς ευτυχίας σε ροζ απόχρωση και στερεότυπα μπεστ σελεριλίκια με αποτυπώματα από λάδι ηλιοθεραπείας; Εε κράτα μικρό καλάθι για αυτά που έμαθε να ονειρεύεται. Κάνα γάμο αρπαχτής με ημισελέμπριτυ φαντασιώνεται και γαλλικό μανικιούρ να ταιριάζει με την αστακομακαρονάδα στην Ψαρού .
Μέχρι εκεί πάει το όνειρο αλέ ρε τουρ και τσάμπα. Αν πάλι δεις και κάνα Κούντερα από επιλογή και αλάδωτο, μια υποψία πως η ζωή είναι αλλού, την πέρασε.

Τα δικά μου βιβλία είναι χωρισμένα σε κατηγορίες. Της λεκάνης (κομψότερα της ηδονικής αφόδευσης) της κρεβατοκάμαρας, του καφέ και των ταξιδιών. Παντού αφημένα στοιβαγμένα σαν πολυκαιρισμένη σκόνη που περιμένει στωικά να την ρουφήξει η ηλεκτρική σκούπα. Γιατί άμα περιμένει γκόμενο σώθηκε. Μόνο τις ετικέτες από τα τσιγάρα καταδεχόντουσαν να διαβάζουν οι καψούρες μου και αυτό για να βεβαιωθούν πως δεν έκανε λάθος ο περιπτεράς.
Εκτός από έναν που αγαπούσε τις τυπωμένες σκέψεις και να του βάφω διακριτικά τα ματόκλαδα πριν πάμε σινεμά. Και ένα μίνι ξώπλατο αγαπούσε πολύ γιατί τον κολάκευε αλλά δεν τόλμησα να του το χαρίσω. Φοβήθηκα μήπως παρεξηγηθεί.
Τελικά παρεξηγήθηκε η νοημοσύνη μου όταν σιγουρεύτηκα πως ήταν νεράιδα ντυμένη ροκάς με γένια. Φυσικά μας χώρισε η αμηχανία της αποκάλυψης πριν προλάβουμε να γίνουμε ζευγάρι.
Τα βιβλία που του δάνεισα, όλα του Όσκαρ Ουάιλντ και ένα με τίτλο ‘’η Ανδρική ταυτότητα’’, δεν τα πήρα ποτέ πίσω γιατί μετανάστευσε στην Αυστραλία. Χίλιες φορές να μου είχε στερήσει τα διχτυωτά και τις φούστες. Ακόμα τα κλαίω.
----------------------------------------------------------------------------------
ΠΗΓΗ Mαργαρίτας Μαρόν

Read more...

• Greenpeace

• New York Time

• WWF

• London Time

• Αρκτούρος

• Tokyo Time

  © Copyright by Όναρ 2009 - 2017

Πίσω Back to TOP