Σκέψεις για το κίνημα των αγανακτισμένων

>> Σάββατο 4 Ιουνίου 2011


Απο Δ.Δ

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα. Το φάντασμα ων ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ. Όλες οι δυνάμεις του γερασμένου πολιτικού συστήματος ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα. Η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία, το ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και σύσσωμα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι καταλήψεις των κεντρικών πλατειών είναι ένα γεγονός που προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί ούτε να προβλεφτεί πως αυτό θα συνεχιστεί ή πως θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτό όμως που φαίνεται βέβαιο είναι πως όσο γεμίζουν οι πλατείες της χώρας με χιλιάδες κόσμου, τόσο ο πονοκέφαλος των κομματικών επιτελείων μεγαλώνει και τα φωτογενή χαμόγελα των τηλε-δημοσιογράφων παγώνουν.

Ήδη το σύστημα υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί στην δεύτερη γραμμή άμυνας.

Από το απαξιωτικό στυλάκι και τα χαμόγελα των Πρετεντέρηδων των πρώτων ημερών, την εμφάνιση των συγκεντρώσεων σαν χαζοχαρούμενο χάπενινγκ, τον υπερτονισμό των απολίτικων χαρακτηριστικών των συγκεντρωμένων στο στυλ ¨πάμε πλατεία να ξεδώσουμε¨ και τις πατρικές παραινέσεις του Χαρδαβέλα: μείνετε αγνοί και μη γίνεται ένα ακόμα κόμμα¨, πέρασαν στην κινδυνολογία παρουσιάζοντας με θέρμη περισσή τις ¨αντιδημοκρατικές συμπεριφορές¨ του αποκλεισμού των βουλευτών και τις αποδοκιμασίες.

Τα κομματικά επιτελεία -καθένα από τη μεριά του- κατάλαβαν ότι η ελαφρότητα με την όποια αντιμετώπισαν το φαινόμενο τις πρώτες μέρες ήταν ανοησία και άνοιξαν τις ατζέντες τους για να επαναπρογραμματίσουν.

Τα κόμματα εξουσίας και οι μικρότεροι συνοδοιπόροι τους, στο χαβά της κινδυνολογίας και της τρομοκράτησης που γνωρίζουν πολύ καλά.

Το ΚΚΕ με στην πάγια γραφειοκρατική του αγκύλωση και τη λογική ¨ότι δεν ελέγχω το καταδικάζω¨ επιστρατεύει τα γνώριμα συνωμοσιολογικά του σενάρια (από τους Αμερικανούς μέχρι τον Αλαφούζο) αλλά χαμηλόφωνα και προσεκτικά ¨μη την πατήσουμε ξανά όπως με την Πανσπουδαστική Νο 8 που λέγαμε ότι το Πολυτεχνείο ήταν έργο 300 προβοκατόρων¨ και άντε μετά να συμμαζέψεις τα ασυμμάζευτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συγκρατημένη έως απαξιωτική (το σύνταγμα δεν είναι πλατεία Ταχρίρ) στάση στην αρχή, αντιλήφθηκε ότι, αυτό που δεν κατάφεραν τόμοι θεωρίας, συνεπούς πολιτικής δράσης και αφισοκόλλησης, το πέτυχε εν μια νυκτί το face book και ανέκρουσε πρύμναν. Αλλά παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Τσίπρα στα τηλε-παράθυρα δεν είναι δυνατόν να συγκαλυφθεί η αμηχανία της γραφειοκρατικής πάκτωσης.
Αν κάτι γίνεται σαφές είναι ότι η αριστερά που όλο το προηγούμενο διάστημα καλούσε σε επαγρύπνηση τους πολίτες, τους εργάτες, την κοινωνία, τρομάζει όταν όλοι αυτοί αποφασίζουν να βγουν στους δρόμους ερήμην της.

Φυσικά όποιος προσπαθήσει να περιγράψει αυτό που συμβαίνει στις πλατείες κατά τις επιθυμίες του θα κάνει λάθος. Το πλήθος που συγκεντρώνεται είναι ετερόκλητο ταξικά, ιδεολογικά, μορφωτικά κλπ. Άλλωστε ο τίτλος ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ περιγράφει μια κατάσταση του θυμικού και όχι μια κατάσταση της σκέψης. Όμως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι από μέρα σε μέρα η ρευστότητα των απόψεων και η ασταθής ενότητα μέσα από τη διαπάλη των διαφορετικοτήτων συγκροτείται σε όλο και ανώτερο επίπεδο.

Βρέθηκα εκεί την πρώτη μέρα με όλες τις επιφυλάξεις και επέστρεψα με σχεδόν απόλυτη απογοήτευση. Τα νεαντερντάλια συνθήματα (και Α και ΟΥ γαμώ το ΔΟΥ ΝΟΥ ΤΟΥ) οι Ελληναράδες με τις μούντζες, τυλιγμένοι τις ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας τα περήφανα συνθήματα του EURO (είναι βαριά, είναι βαριά η π…….. του τσολιά ) και καπάκι ο Εθνικός Ύμνος, με έπειθαν ότι δεν έχω καμιά δουλειά ανάμεσά τους.

Επέστρεψα δυο μέρες αργότερα. Η πάνω πλατεία εξακολουθούσε να στεγάζει την διάθεση για εκτόνωση, όμως στην κάτω πλατεία, εκεί που πραγματοποιείται η γενική συνέλευση τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Παρακολούθησα ομιλητές όλων των ηλικιών να αρθρώνουν ένα πολιτικό λόγο που μπορεί να μη είχε τη βαριά θεωρητική σκευή που είχαμε συνηθίσει οι θαμώνες των παλιών αμφιθεάτρων, αλλά διέθετε οξυδέρκεια και αντιδογματισμό που σπάνια τα συναντούσε κανείς σ΄ εκείνα τα αμφιθέατρα ώστε να τα νοσταλγήσει τώρα.

Πρόσφατα διάβασα την πρόταση ¨Συντάγματος¨ της Άμεσης Δημοκρατίας ενός νέου ανθρώπου και παρόλο που θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει υπερβολικά πρόωρο (σε βαθμό που να θυμίζει το ανέκδοτο: πουτάνες δεν έχουμε αλλά από οργάνωση σκίζουμε) δεν μπορεί κανείς να του αρνηθεί την οξυδέρκεια, τον ενθουσιασμό και τη ζωντάνια της γέννησης του καινούργιου. Το χιούμορ του ακροτελεύτιου άρθρου είναι η απολαυστικότερη μούντζα στους συνοφρυωμένους αναλυτές των κομματικών γραφείων.

Σύμφωνα με τον Γκράμσι: κρίση είναι ο θάνατος του παλιού όταν το καινούργιο δεν μπορεί ακόμα να γεννηθεί.

Νομίζω ότι στις πλατείες διαμορφώνονται σε εμβρυακό επίπεδο προϋποθέσεις, απονομιμοποίησης και ανατροπής του πολιτικού συστήματος στο σύνολο του, για τη ριζική κοινωνική αναδιοργάνωση. Μπορεί το μέλλον να με διαψεύσει αλλά αυτό δεν συνιστά λόγο ανησυχίας, πριν από εμένα διαψεύστηκαν τόσοι άλλοι ώστε να μη διακινδυνεύω και τίποτα σπουδαίο.

4 σχόλια:

G,  4 Ιουνίου 2011 στις 2:53 μ.μ.  

Οι Ισπανοί Αγανακτισμένοι τα αιτήματα τους

https://docs.google.com/document/d/1NiLrFU375fEBFeZfJNZWm1MwMjF1TXEm7HcHiKoaHqo/edit?hl=en_US&pli=1&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter#

Ανώνυμος,  4 Ιουνίου 2011 στις 4:48 μ.μ.  

Αλέκα Παπαρήγα
Με συγχωρείτε ο συσχετισμός δύναμης μέσα στο κοινοβούλιο έγινε με ψηφοφορία. Οι 300 δεν μπήκαν στη βουλή με το έτσι θέλω.

Ανώνυμος,  6 Ιουνίου 2011 στις 1:59 μ.μ.  

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις δεν θα αποφύγει την πτώχευση, προειδοποιεί ο νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο καθηγητής Πισσαρίδης, ανέφερε ότι ενδεχόμενη πτώχευση...

της Ελλάδας θα έχει επιπτώσεις και στην κυπριακή οικονομία λόγω των τραπεζών, αλλά τελικά οι κυπριακές τράπεζες μπορούν να αντεπεξέλθουν, αφού διαθέτουν σημαντικά κεφάλαια και αλλού.

Υποστήριξε ότι εκείνο που προέχει είναι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, η ιδιωτικοποίηση εταιρειών και η πάταξη της φοροδιαφυγής, ενδεχομένως με την ανάθεση της είσπραξης φόρων σε ιδιώτες.

Τα μέτρα που λαμβάνονται, είπε, είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα. Ταυτόχρονα τόνισε ότι δεν είναι σωστή λύση η αύξηση των φορολογιών.

Για τις εκδηλώσεις των "Αγανακτισμένων" πολιτών ο κύριος Πισσαρίδης είπε ότι δεν πιστεύει ότι είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε ελάφρυνση των μέτρων.

Αντίθετα, σημείωσε, με τη συνδρομή της αντιπολίτευσης, μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές, οπότε δύσκολα θα αποφευχθεί η πτώχευση.

#_#,  6 Ιουνίου 2011 στις 7:04 μ.μ.  

Την χρεοκοπία της Ελλάδος την θέλουν και οι Έλληνες. Αυτό δεν είναι οξύμωρο σχήμα αλλά μια πραγματικότητα.
Θέσεις σε ελληνικά CDS έχουν και οι έλληνες εκτιμάται ότι έχουν επενδύσει 800 εκατ με 1 δις δολάρια στην χρεοκοπία της χώρας.Ποιοι όμως έλληνες; Οι έλληνες που εργάζονται σε hedge funds αυτοί ακολουθούν και τις πλέον επιθετικές πολιτικές.
Οι έλληνες επιχειρηματίες που πήγαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό.
Μέρος των ελλήνων εφοπλιστών οι οποίοι υιοθετώντας επενδυτικές προτάσεις funds managers στο Λονδίνο τους συμβουλεύουν βάλε και 1 εκατ δολάρια στα ελληνικά CDS.
Υπάρχει σύμφωνα με πηγή στο Λονδίνο ένα προϊόν που κυκλοφορεί σε private banking κάποιας ξένης τράπεζας που επενδύει ακόμη σε ελληνικά CDS ακόμη και σε αυτές τις τιμές.

Δεν θα έχουν και μερικές άκρες στα ελληνικά ΜΜΕ όλοι αυτοί;

Δημοσίευση σχολίου

• Greenpeace

• New York Time

• WWF

• London Time

• Αρκτούρος

• Tokyo Time

  © Copyright by Όναρ 2009 - 2017

Πίσω Back to TOP