Το παρασκήνιο που οδήγησε την Ελλάδα στο ΔΝΤ

>> Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ένα ενδιαφέρον άρθρο απο....
Το παρασκήνιο που οδήγησε την Ελλάδα στο ΔΝΤ φέρνει στο φως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal,το πρώτο μέρος του οποίου δημοσιεύεται.

Στο ρεπορτάζ της η διεθνούς εμβέλειας εφημερίδα αποκαλύπτει την ύπαρξη «μυστικής επιτροπής»,η οποία, αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, διερευνούσε το ενδεχόμενο κατάρρευσης κρατικής οικονομίας στην Ευρωζώνη και εκπονούσε ανάλογο σχέδιο αντίδρασης.

Το μυστικό αυτό «κονγκλάβιο» έχει και το όνομα της «επιτροπής που δεν υπήρξε ποτέ»,καθώς όλες οι δραστηριότητές της καλύπτονταν από άκρα μυστικότητα.

Η Επιτροπή, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, υποχρεώθηκε ωστόσο να εμπλακεί σε ένα δημόσιο διάλογο και πάλεψε να ξεπεράσει τις διαφωνίες που υπήρχαν στο εσωτερικό της Ευρωζώνης για το αν το Eurogroup θα έπρεπε να διασώσει μία οικονομία κράτους μέλους που καταρρέει. Μία απάντηση,που όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του εκτενούς ρεπορτάζ η Επιτροπή «δεν τη βρήκε ποτέ

Σε αυτό, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, συνέβαλλαν οι ιδεολογικές διαφορές στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, αλλά και οι διαφορετικές ατζέντες που είχαν οι δύο ισχυροί της Ευρώπης, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί. Κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στις εκλογές στη Γερμανία και υποστηρίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε την παρουσία του ΔΝΤ στον μηχανισμό, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να πείσει τους ψηφοφόρους της γερμανικής επαρχίας για την αναγκαιότητα του μηχανισμού στήριξης. Η κ. Μέρκελ δεχόταν όμως και εισηγήσεις ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι απλά΄"έλλειψη ρευστού",αλλά ότι "η χώρα χρειάζεται μία επιδιόρθωση".



Το δημοσίευμα αποκαλύπτει επίσης ότι η ευρωζώνη κινητοποιήθηκε μόλις τον Φεβρουάριο του 2010 και ότι μόνο τότε άνοιξε σε όλα τα μέλη της η πρόσβαση στη μυστική επιτροπή,γιατί τότε πλέον ήταν εμφανής η αδυναμία της Ελλάδας να προχωρήσει στις αγορές και μία χρεωκοπία θα είχε πολύ χειροτερα αποτελέσματα από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Δημοσίευση σχολίου

• Greenpeace

• New York Time

• WWF

• London Time

• Αρκτούρος

• Tokyo Time

  © Copyright by Όναρ 2009 - 2017

Πίσω Back to TOP