Το πολιτικό σύστημα ο μεγάλος Έλληνας ασθενής

>> Κυριακή 25 Απριλίου 2010


Κοινή είναι η πεποίθηση, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, ότι η πορεία της Ελλάδας προς την χρεωκοπία και η προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ οφείλεται κατά κύριο λόγο στο πολιτικό σύστημα. Τα κόμματα και οι πολιτικοί που για χρόνια απέφυγαν να πουν την αλήθεια στους πολίτες, συντήρησαν και διόγκωσαν για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους ένα αδηφάγο δημόσιο τομέα και αρνήθηκαν να χαράξουν μια διαφορετική πορεία για την χώρα, βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας κριτικής. Η δυσαρέσκεια και η καχυποψία για όλα τα κόμματα, αλλά ιδίως απέναντι στα κόμματα εξουσίας, κέρδιζαν έδαφος τα τελευταία χρόνια αλλά πότε ο βασιλιάς δεν ήταν τόσο γυμνός όσο σήμερα.

Χαρακτηριστικά απ αυτήν την άποψη είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Alco για τις ευθύνες σχετικά με την οικονομία, που δημοσιεύεται στο σημερινό «Πρώτο Θέμα». Το 84,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Κ. Καραμανλής ήξερε την αλήθεια για την οικονομία και επέλεξε τη φυγή και το 65,2% ότι και ο Γ. Παπανδρέου γνώριζε την αλήθεια προεκλογικά. Η αποδοκιμασία έχει διεμβολίσει την άλλότε στέρεα σχέση ηγεσίας- οπαδών: η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ (70.6%) πιστεύει και αυτή ότι ο πρωήν ηγέτης του κομματος «γνώριζε και έφυγε» ενώ οι μισοί περίπου(47,6%) από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός ήξερε την κατάσταση αλλά τους παραπλάνησε!!! Tέτοια ποσοστά αποδοκιμασίας συνιστούν ωρολογιακή βόμβα για ολόκληρο το σύστημα εξουσίας.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα του προβλήματος. Ενδεικτική απ αυτήν την άποψη είναι η στάση του κ.Σαμαρά που, σαν να ηγείτο κόμματος της αριστεράς, μετέτρεψε το ΔΝΤ σε λυδία λίθο της αντιπολιτευτικής του τακτικής ενώ συγχρόνως προσπαθεί με μισόλογα για τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ να κρατήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες...

Κείμενο-Στέλιος Κούλογλου

ΠΗΓΗ-Περισσότερα tvxs-κάποιοι τα έλεγαν tvxs

Δημοσίευση σχολίου

• Greenpeace

• New York Time

• WWF

• London Time

• Αρκτούρος

• Tokyo Time

  © Copyright by Όναρ 2009 - 2017

Πίσω Back to TOP