Νόαμ Τσόμσκι - H Ελλάδα έχει τρεις μη ελκυστικές επιλογές

>> Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ
Τρεις δρόμοι για την Ελλάδα

Είτε οι πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες θα επιμεριστούν το ελληνικό χρέος, είτε η Ελλάδα θα γίνει Αργεντινή, ή, τέλος, θα φύγει από την Ευρωζώνη. Αυτές, κατά τον Αμερικανό διανοητή, Νόαμ Τσόμσκι, είναι οι μοναδικές "μη ελκυστικές επιλογές" για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Ο Νόαμ Τσόμσκι ευρισκόμενος στην Κολωνία, όπου δίνει μια σειρά διαλέξεων ως επίτιμος καθηγητής στην έδρα Albertus Magnus, απάντησε σε συνέντευξη Τύπου, σε ερωτήσεις σχετικά με την κρίση χρέους της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα, ποιά κατά τη γνώμη του είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Συγκεκριμένα, ο Τσόμσκι, αναφέροντας πως δεν είναι πολλές οι επιλογές της Αθήνας, ενώ όλες είναι επώδυνες, τόνισε:

"Υπάρχουν λίγες μόνο επιλογές. Η μια επιλογή είναι πλούσια κράτη, όπως η Γερμανία να αναλάβουν τα χρέη και να τα πληρώσουν.

"Η άλλη επιλογή είναι η Ελλάδα να αρνηθεί να πληρώσει τα χρέη της. Δεν είναι αδύνατον κάτι τέτοιο. Υπάρχουν κράτη που το έχουν κάνει στο παρελθόν με επιτυχία. Πριν από περίπου δέκα χρόνια το έκανε η Αργεντινή. Ήταν η "αγαπημένη" του ΔΝΤ. Όμως κάποια στιγμή κατέρρευσε και αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη της. Το ΔΝΤ και διάφοροι οικονομολόγοι απειλούσαν πως θα επερχόταν η καταστροφή αλλά στην πραγματικότητα λειτούργησε πολύ καλά. Αργότερα υπήρξε μια μεγάλη ανάπτυξη. Αυτή είναι μια πιθανότητα, αλλά δεν είναι η μοναδική. Φυσικά είναι σκληρό για τις τράπεζες και τους επενδυτές, γιατί θα χάσουν τα χρήματά τους, αλλά πρέπει κανείς να επιλέξει.

"Και η τρίτη επιλογή θα ήταν η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη ώστε να έχει την ευκαιρία να κάνει τη δική της οικονομική πολιτική, να υποτιμήσει το νόμισμα και να βγει από την κρίση. Υπάρχουν μόνο αυτές οι τρεις επιλογές και καμία από αυτές δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική".

ΠΗΓΗ - Περισσότερα Deutsche Welle

Read more...

Σκέψεις για το κίνημα των αγανακτισμένων

>> Σάββατο 4 Ιουνίου 2011


Απο Δ.Δ

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα. Το φάντασμα ων ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ. Όλες οι δυνάμεις του γερασμένου πολιτικού συστήματος ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα. Η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία, το ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και σύσσωμα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι καταλήψεις των κεντρικών πλατειών είναι ένα γεγονός που προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί ούτε να προβλεφτεί πως αυτό θα συνεχιστεί ή πως θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτό όμως που φαίνεται βέβαιο είναι πως όσο γεμίζουν οι πλατείες της χώρας με χιλιάδες κόσμου, τόσο ο πονοκέφαλος των κομματικών επιτελείων μεγαλώνει και τα φωτογενή χαμόγελα των τηλε-δημοσιογράφων παγώνουν.

Ήδη το σύστημα υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί στην δεύτερη γραμμή άμυνας.

Από το απαξιωτικό στυλάκι και τα χαμόγελα των Πρετεντέρηδων των πρώτων ημερών, την εμφάνιση των συγκεντρώσεων σαν χαζοχαρούμενο χάπενινγκ, τον υπερτονισμό των απολίτικων χαρακτηριστικών των συγκεντρωμένων στο στυλ ¨πάμε πλατεία να ξεδώσουμε¨ και τις πατρικές παραινέσεις του Χαρδαβέλα: μείνετε αγνοί και μη γίνεται ένα ακόμα κόμμα¨, πέρασαν στην κινδυνολογία παρουσιάζοντας με θέρμη περισσή τις ¨αντιδημοκρατικές συμπεριφορές¨ του αποκλεισμού των βουλευτών και τις αποδοκιμασίες.

Τα κομματικά επιτελεία -καθένα από τη μεριά του- κατάλαβαν ότι η ελαφρότητα με την όποια αντιμετώπισαν το φαινόμενο τις πρώτες μέρες ήταν ανοησία και άνοιξαν τις ατζέντες τους για να επαναπρογραμματίσουν.

Τα κόμματα εξουσίας και οι μικρότεροι συνοδοιπόροι τους, στο χαβά της κινδυνολογίας και της τρομοκράτησης που γνωρίζουν πολύ καλά.

Το ΚΚΕ με στην πάγια γραφειοκρατική του αγκύλωση και τη λογική ¨ότι δεν ελέγχω το καταδικάζω¨ επιστρατεύει τα γνώριμα συνωμοσιολογικά του σενάρια (από τους Αμερικανούς μέχρι τον Αλαφούζο) αλλά χαμηλόφωνα και προσεκτικά ¨μη την πατήσουμε ξανά όπως με την Πανσπουδαστική Νο 8 που λέγαμε ότι το Πολυτεχνείο ήταν έργο 300 προβοκατόρων¨ και άντε μετά να συμμαζέψεις τα ασυμμάζευτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συγκρατημένη έως απαξιωτική (το σύνταγμα δεν είναι πλατεία Ταχρίρ) στάση στην αρχή, αντιλήφθηκε ότι, αυτό που δεν κατάφεραν τόμοι θεωρίας, συνεπούς πολιτικής δράσης και αφισοκόλλησης, το πέτυχε εν μια νυκτί το face book και ανέκρουσε πρύμναν. Αλλά παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Τσίπρα στα τηλε-παράθυρα δεν είναι δυνατόν να συγκαλυφθεί η αμηχανία της γραφειοκρατικής πάκτωσης.
Αν κάτι γίνεται σαφές είναι ότι η αριστερά που όλο το προηγούμενο διάστημα καλούσε σε επαγρύπνηση τους πολίτες, τους εργάτες, την κοινωνία, τρομάζει όταν όλοι αυτοί αποφασίζουν να βγουν στους δρόμους ερήμην της.

Φυσικά όποιος προσπαθήσει να περιγράψει αυτό που συμβαίνει στις πλατείες κατά τις επιθυμίες του θα κάνει λάθος. Το πλήθος που συγκεντρώνεται είναι ετερόκλητο ταξικά, ιδεολογικά, μορφωτικά κλπ. Άλλωστε ο τίτλος ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ περιγράφει μια κατάσταση του θυμικού και όχι μια κατάσταση της σκέψης. Όμως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι από μέρα σε μέρα η ρευστότητα των απόψεων και η ασταθής ενότητα μέσα από τη διαπάλη των διαφορετικοτήτων συγκροτείται σε όλο και ανώτερο επίπεδο.

Βρέθηκα εκεί την πρώτη μέρα με όλες τις επιφυλάξεις και επέστρεψα με σχεδόν απόλυτη απογοήτευση. Τα νεαντερντάλια συνθήματα (και Α και ΟΥ γαμώ το ΔΟΥ ΝΟΥ ΤΟΥ) οι Ελληναράδες με τις μούντζες, τυλιγμένοι τις ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας τα περήφανα συνθήματα του EURO (είναι βαριά, είναι βαριά η π…….. του τσολιά ) και καπάκι ο Εθνικός Ύμνος, με έπειθαν ότι δεν έχω καμιά δουλειά ανάμεσά τους.

Επέστρεψα δυο μέρες αργότερα. Η πάνω πλατεία εξακολουθούσε να στεγάζει την διάθεση για εκτόνωση, όμως στην κάτω πλατεία, εκεί που πραγματοποιείται η γενική συνέλευση τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Παρακολούθησα ομιλητές όλων των ηλικιών να αρθρώνουν ένα πολιτικό λόγο που μπορεί να μη είχε τη βαριά θεωρητική σκευή που είχαμε συνηθίσει οι θαμώνες των παλιών αμφιθεάτρων, αλλά διέθετε οξυδέρκεια και αντιδογματισμό που σπάνια τα συναντούσε κανείς σ΄ εκείνα τα αμφιθέατρα ώστε να τα νοσταλγήσει τώρα.

Πρόσφατα διάβασα την πρόταση ¨Συντάγματος¨ της Άμεσης Δημοκρατίας ενός νέου ανθρώπου και παρόλο που θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει υπερβολικά πρόωρο (σε βαθμό που να θυμίζει το ανέκδοτο: πουτάνες δεν έχουμε αλλά από οργάνωση σκίζουμε) δεν μπορεί κανείς να του αρνηθεί την οξυδέρκεια, τον ενθουσιασμό και τη ζωντάνια της γέννησης του καινούργιου. Το χιούμορ του ακροτελεύτιου άρθρου είναι η απολαυστικότερη μούντζα στους συνοφρυωμένους αναλυτές των κομματικών γραφείων.

Σύμφωνα με τον Γκράμσι: κρίση είναι ο θάνατος του παλιού όταν το καινούργιο δεν μπορεί ακόμα να γεννηθεί.

Νομίζω ότι στις πλατείες διαμορφώνονται σε εμβρυακό επίπεδο προϋποθέσεις, απονομιμοποίησης και ανατροπής του πολιτικού συστήματος στο σύνολο του, για τη ριζική κοινωνική αναδιοργάνωση. Μπορεί το μέλλον να με διαψεύσει αλλά αυτό δεν συνιστά λόγο ανησυχίας, πριν από εμένα διαψεύστηκαν τόσοι άλλοι ώστε να μη διακινδυνεύω και τίποτα σπουδαίο.

Read more...

The Prism GR2010

>> Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011



Μια πρωτοποριακή και συλλογική multimedia αφήγηση για την Ελλάδα

Τον Ιανουάριο του 2010 η Ελλάδα “χτυπήθηκε” από μία, χωρίς προηγούμενο, οικονομική κρίση. Σε αυτήν την ιστορική καμπή, ποιοι είναι οι “ήρωες” που αναδύονται μέσα από τα συντρίμια και τη σκόνη;

Το THE PRISM GR2010, ενώνει διαφορετικές οπτικές και εξερευνά τις πολύπλευρες διαστάσεις ενός βασανισμένου τόπου, μέσα από μία πρωτοποριακή, συλλογική multimedia καταγραφή της Ελλάδας, αποτυπωμένη σε 27 multimedia ιστορίες και μία ταινία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, που αντικατοπτρίζουν ιστορίες ανθρώπων από διαφορετικές κοινωνικές πραγματικότητες, όπως αυτές βιώνονται κατά την περίοδο της κρίσης.

Οι δημιουργοί και σκηνοθέτες του THE PRISM GR2010, Νίνα Μαρία Πασχαλίδου και Νίκος Κατσαούνης, μοιράζονται την ιστορία της χώρας τους χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία κινηματογράφησης που αλλάζει τα πράγματα στην παραδοσιακή δημοσιογραφία.



ΠΗΓΗ - Περισσότερα theprism.tv - protagon

Read more...

• Greenpeace

• New York Time

• WWF

• London Time

• Αρκτούρος

• Tokyo Time

  © Copyright by Όναρ 2009 - 2017

Πίσω Back to TOP