Εκλογές & Οι άστεγοι της Αθήνας

>> Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010


Την στιγμή που η εκλογολογία φουντώνει, με τις κυριακάτικες εφημερίδες να εξετάζουν τα σενάρια σχηματισμού κυβερνήσεων σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, όλο και περισσότεροι Αθηναίοι καταφεύγουν στα συσσίτια των δήμων και στους ξενώνες για τους αστέγους. Και όπως μαρτυρούν οι εικόνες από την κάμερα του Tvxs, δεν πρόκειται πλέον για τους ...συνήθεις φτωχούς, αλλά για ανθρώπους της μεσαίας τάξης που σταδιακά καταστρέφεται.

Οι άστεγοι της Αθήνας πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς που συναγωνίζονται τις αυξήσεις των τιμών και τον πληθωρισμό. Ο Δημήτρης είναι γύρω στα 40 και δεν φανταζόταν ποτέ ότι κάποια στιγμή θα κατέληγε χωρίς δουλειά και χωρίς χρήματα. "Κοιμάμαι μέσα σε αυτο το σαραβαλάκι", λέει στο Tvxs δείχνοντας το αυτοκίνητο του. "Ημουν οδηγός σε μια μεγάλη εταιρεία αλλά μας απέλυσαν όλους. Ελοιωσα τα παπούτσια μου τρέχοντας από δω και απο εκει, αλλά δεν μπόρεσα να βρώ δουλειά. Δεν είχα να πληρώσω το νοίκι και βρέθηκα μόνος, με το μόνο περιουσιακό μου στοιχείο. Αυτό το αυτοκινητάκι. Πάλι καλά,αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει μόλις πιάσουν τα κρύα. Ευτυχώς, προς το παρόν, που ο παπάς σε μια εκκλησία στο Μπραχάμι με αφήνει να πλυθώ και μου δίνει ένα πιάτο φαί"


ΠΗΓΗ-Περισσότερα tvxs

Read more...

Συμπαράσταση στους Γάλλους

>> Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010


Συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους Γάλλους που βγήκαν στους δρόμους αντιδρώντας στη μεταρρύθμιση των συντάξεων που προωθεί η κυβέρνηση Ζαρκοζί.Και στην Ελλάδα,αντιμετωπίζουμε μέτρα λιτότητας και επιθέσεις ενάντια στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα...Λέτε να είναι η σπίθα που θα ανάψει φωτιά...;

Read more...

Η διάκριση του βιώματος από την εμπειρία

>> Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010


Ο Ντάνιελ Κάνεμαν είναι ο ιδρυτής των Οικονομικών της Συμπεριφοράς (ή αλλιώς Συμπεριφορικών Οικονομικών - Behavioural Economics), για τη μελέτη των οποίων του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας το 2002.

Παρότι ο ίδιος έχει βασική εκπαίδευση στην ψυχολογία, τομέα στον οποίο εργάστηκε για δεκαετίες, το βραβείο του απονεμήθηκε ακριβώς «για την ενσωμάτωση στην επιστήμη της Οικονομίας εννοιών από την έρευνα στην Ψυχολογία, ειδικότερα όσον αφορά στην ανθρώπινη κρίση και το μηχανισμό λήψης αποφάσεων κάτω από συνθήκες αβεβαιότητας». Έννοιες όπως αμεροληψία, αμοιβαιότητα, αυτοέλεγχος και ταυτότητα για πρώτη φορά συγχωνεύτηκαν με συστηματικό τρόπο στην οικονομική επιστήμη.

Στη διάλεξή του για το TED, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τις διακοπές έως τις κολονοσκοπήσεις, εξηγεί το πώς ο «βιωματικός εαυτός» και ο «εμπειρικός εαυτός» μας, είναι διακριτοί κι αντιλαμβάνονται την ευτυχία διαφορετικά μεταξύ τους. Αυτή η νέα αντίληψη, εξηγεί ο ίδιος, έχει σημαντικές επιρροές στα οικονομικά, τη δημόσια πολιτική - καθώς και στην κατανόηση του εαυτού μας.

Στο τέλος της ομιλίας ο Daniel Kahneman μοιράζεται με το κοινό μια αναπάντεχη ανακάλυψη που προέκυψε από τα στατιστικά δεδομένα των ερευνών όταν μέτρησαν πώς εξελίσσεται η ανθρώπινη ευτυχία συγκριτικά με το εισόδημα:

Κάτω από ένα εισόδημα 60.000 δολαρίων το χρόνο οι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι και γίνονται σταδιακά πιο δυστυχισμένοι όσο φτωχότεροι γίνονται. Πάνω από αυτό, έχουμε μια απόλυτα επίπεδη γραμμή. Πολύ σπάνια έχω δει τόσο επίπεδες γραμμές.

Εμφανώς, αυτό που συμβαίνει είναι πως τα χρήματα δεν σου δίνουν βιωματική ευτυχία, όμως η έλλειψή τους σίγουρα σου φέρνει δυστυχία και μπορούμε να μετρήσουμε αυτή τη δυστυχία πάρα πολύ καθαρά.




ΠΗΓΗ-tvxs

Read more...

Φτώχεια & Σπατάλη

>> Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010


Κοινωνία καταναλωτική,που έχει ως χαρακτηριστικό την πληθώρα των παραγόμενων προίοντων.Με τη πλύση εγκεφάλου που μας κάνουν με την διαφήμιση,να μας βομβαρδίζουν καθημερινά με τεχνητές ανάγκες,και όλα να τα κρίνουμε με τα υλικά αγαθά.
Η φτώχεια της σημερινής κοινωνίας είναι εμφανής.Πολλές κοινωνικές ομάδες καθημερινά ζούν μέσα στη φτώχεια,την πείνα,τις επιδημίες,και κάποιοι είναι μέσα στον πλούτο και στην ανεξέλεγκτη σπατάλη.

Ένα μικρού μήκους βίντεο, που έγινε από εφήβους,στα πλαίσια οπτικοακουστικού εργαστηρίου (Βελιγράδι,Αύγουστος 2010). Χρησιμοποιώντας τα οπτικοακουστικά μέσα ως τρόπο έκφρασης οι νέοι αποσκοπούν στο να επηρεάσουν και να ενεργοποιήσουν τη γενιά τους γύρω από αυτά.

Read more...

Διαδίκτυο & Sex

>> Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010


Η μοναξιά της σημερινής εποχης.

Το διαδίκτυο πολλές φορές απομονώνει το άτομο και το οδηγεί σε εξάρτηση χωρίς να επιτρέπει την ομαλή κοινωνική συμπεριφορά κι ενισχύει τη μοναξιά.
Ναι όντως μαστιζόμαστε από μοναξιά.Είναι παντού γύρω μας,μέσα μας,....να δωσεις την εικονα της σημερινης εποχης....η απολυτη απομονωση...Πολλοί βρίσκουν παρηγοριά στο Ιντερνετ.Για τους περισσότερους,η οθόνη,εικόνα, γίνεται ο άλλος.Μόνο που δεν νιώθεις τη μυρωδιά του,την ανάσα του,δεν αγγίζεις,δεν έχεις ουσιαστική - αληθινή επαφή.Τρέχεις-τρέχουμε και υποκαταστήσαμε τις σχέσεις μας με τηλέφωνα,με κινητά,με υπολογιστές - ακόμα και το σεξ.Μήπως είμαστε εθισμένοι στην πλασματική ερωτική ευφορία του διαδικτύου;Οι περισσότεροι θεωρούν αυτή τη βόλτα μία αβλαβή και ανώδυνη,σε αντίθεση με τους ψυχιάτρους και ψυχολόγους που βεβαιώνουν ότι η εύκολη και φτηνή πρόσβαση,και η εξασφαλισμένη ανωνυμία εξωθούν σε μια νέα ψυχική διαταραχή,που εξαπλώνεται ταχύτατα και έχει ονομαστεί «εθισμός στο κυβερνοσέξ».
Περισσότερες από το ένα τρίτο των συνολικών επισκέψεων ιστοσελίδων καθημερινά,αφορούν δικτυακούς τόπους με ερωτικό περιεχόμενο.
Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι οι εθισμένοι ξεπερνούν τις 200.000.Τα στοιχεία που κάνουν όλους όσους γνωρίζουν να ανησυχούν,είναι αμείλικτα.

Bρισκόμαστε μπροστά σε μία σοβαρή απειλή....;

Read more...

• Greenpeace

• New York Time

• WWF

• London Time

• Αρκτούρος

• Tokyo Time

  © Copyright by Όναρ 2009 - 2017

Πίσω Back to TOP