Λαζόπουλος:Το γυμνασιακό μας Αλ τσαντίρι

>> Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010


Της Μαργαρίτας Μαρόν

Ότι έχουμε ξεφύγει από κάθε μέτρο είναι τόσο σίγουρο όσο ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

Η τηλεόραση γενικά είναι υπόθεση που έχει παραγραφεί από το ψυχαγωγικό καθημερινό πρόγραμμα. Πιο διασκεδαστικό βρίσκω να ακούω το τροπάριο της Κασσιανής παρά να βλέπω σατυρικές εκπομπές.

Σήμερα είχα αυτοκαταστροφικές διαθέσεις. Λίγο το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, λίγο η πείνα από την βραδινή δίαιτα, είπα να χαζέψω Λαζόπουλο.

Χαλαρά και αποστασιοποιημένα. Χαλαρά και αποστασιοποιημένα ανέβασα παλμούς -ανεβάζω συχνά τελευταία με τα ΜΜΕ - αλλά επέμεινα να φτάσω μέχρι τέλους.

Κατ' αρχήν αυτό που έβλεπα δεν θύμιζε σε τίποτα σάτιρα. Τουλάχιστον όπως θυμάμαι την σάτιρα 10-15 χρόνια πριν, με την Μαλβίνα Hostess να κράζει ευφάνταστα με το δικό της μοναδικό στυλ τα κιτς δρώμενα. Πιο πολύ θύμιζε ζάπινγκ από αόρατο σαδιστικό χέρι που κρατά τηλεκοντρόλ και σε πετά από το γέλιο(γελοίο) βίαια στο δράμα.


Καταλαβαίνω ότι ο τηλεοπτικός χρόνος μιας ζωντανής εκπομπής ασκεί μεγάλη πίεση στον παρουσιαστή που θέλει να φτιάξει ένα τουρλουμπούκι με λίγο από όλα. Αλλά εμείς τι φταίμε να μας μαλλιοτραβάει την ψυχολογία; Πάνω που πήγαινα να συγκινηθώ με τον πόνο ενός πατέρα που έσπαγε η φωνή του από απελπισία για το μέλλον του παιδιού του, μου κοτσάρει την ζαβή τηλεπερσόνα με κατάμαυρο γυαλί να μιλάει για ιδανικά σχήματα της....μπανάνας. Και ο Λαζόπουλος να κάνει χιούμορ αφόρητα προβλέψιμο, γυμνασιακό. Το κοινό- σαν κουρδισμένο- φυσικά χειροκροτεί.

Φεύγει η μπανάνα και πάει το μικρόφωνο -μετά από μίνι εισαγωγή με ανάλογη σοβαρότητα -στον Μ. Γρηγορόπουλο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα. Ωραία -λέω μέσα μου- εδώ έχει ζουμί και ανάβω τσιγάρο.
Αμ δε! Όσο ζουμί έχει η πέτρα άλλο τόσο είχε η εμφάνιση του νεαρού ακτιβιστή. Δυο τρία λεπτά για να πει τα αυτονόητα-και καλά του έδωσε βήμα-έκανε και κανά δυο τύπου δημοσιογραφικές ερωτήσεις με συνοφρυωμένο βλέμμα και αίφνης... διαφημίσεις!

Εντάξει, μην συγχύζεσαι είπε ο Τζέκυλ στον Χάιντ. Λογικό είναι να πουλήσει και ο διαφημιστής.

Τελειώνουν οι διαφημίσεις και το μάτι επιστρέφει με αγωνία στην οθόνη που πλημμυρίζει χαρμόσυνα από ένα πανηγυριώτικο άσμα. Μπα, μάλλον έτσι μπαίνει μετά τα διαλλείματα - σκέφτηκα- και περίμενα την συνέχεια της αφήγησης -συνέντευξης να το πω.

Αμ δε πάλι! Ούτε φωνή ούτε ακρόαση, ούτε θέμα με Γάζα. Μόνο τραγούδια παλαμάκια και καλεσμένη γνωστή τραγουδίστρια περασμένης δεκαετίας να μας ενημερώνει πως το συγκεκριμένο τραγούδι, το είπε πριν καν γεννηθούμε... η Μαθουσάλας. Και κάπου στο ενδιάμεσο, το τάδε Λύκειο της τάδε περιοχής να παίρνει με τη σειρά του το μικρόφωνο.

Λοιπόν Λάκη, επειδή με κούρασες θα στο πω απλά. Ξεκαθάρισε παιδί μου τι τσαντίρι πουλάς. Γιατί αυτό το ζιγκ ζαγκ από την τραγουδιάρα της μπουζουκοπίστας που πιστεύει ότι είναι αναντικατάστατη, στον καημό της ανεργίας με τους ταλαίπωρους γέρους, στην Ντόρα καρικατούρα, στα προβληματικά παρατράγουδα της Πάνιας, στην μπανάνα της ζαβής.
Την Γάζα με γάζες, το βλέπω και μόνη μου αν πατήσω το κουμπάκι στις ειδήσεις των 8. Και το χιούμορ ''καλώς ήλθες στο γυμνάσιο'', βγαίνει αβίαστο στην φωνούλα που σαρκάζει στο κεφάλι μου, χωρίς ήχο από κατευθυνόμενα παλαμάκια.

Λάκη μιλώ ντόμπρα.
Για να με ψυχαγωγείς σε διάλεξα, όχι να με καθοδηγείς σαν να είμαι το πρόβατο και εσύ ο τσοπάνης.

Και κάτι ακόμα. Ούτε ένα χαμόγελο δεν μου πήρες από το στόμα . Άσε που μ' έκανες να νοσταλγήσω την χρυσή εποχή των Μήτσων και να ξαναθυμηθώ τα γέλια τα κακαριστά.

Για να μην αναφέρω την μάχη που έδωσα να αποφύγω την μετωπική με τα ζαμπονάκια -καθώς λένε οι ειδικοί -όταν το κενό μεγαλώνει το ψυγείο αδειάζει.
Άντε βρε και εις ανώτερα.
Το εννοώ.

ΠΗΓΗ-theinsider

Read more...

Το παρασκήνιο που οδήγησε την Ελλάδα στο ΔΝΤ

>> Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ένα ενδιαφέρον άρθρο απο....
Το παρασκήνιο που οδήγησε την Ελλάδα στο ΔΝΤ φέρνει στο φως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal,το πρώτο μέρος του οποίου δημοσιεύεται.

Στο ρεπορτάζ της η διεθνούς εμβέλειας εφημερίδα αποκαλύπτει την ύπαρξη «μυστικής επιτροπής»,η οποία, αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, διερευνούσε το ενδεχόμενο κατάρρευσης κρατικής οικονομίας στην Ευρωζώνη και εκπονούσε ανάλογο σχέδιο αντίδρασης.

Το μυστικό αυτό «κονγκλάβιο» έχει και το όνομα της «επιτροπής που δεν υπήρξε ποτέ»,καθώς όλες οι δραστηριότητές της καλύπτονταν από άκρα μυστικότητα.

Η Επιτροπή, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, υποχρεώθηκε ωστόσο να εμπλακεί σε ένα δημόσιο διάλογο και πάλεψε να ξεπεράσει τις διαφωνίες που υπήρχαν στο εσωτερικό της Ευρωζώνης για το αν το Eurogroup θα έπρεπε να διασώσει μία οικονομία κράτους μέλους που καταρρέει. Μία απάντηση,που όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του εκτενούς ρεπορτάζ η Επιτροπή «δεν τη βρήκε ποτέ

Σε αυτό, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, συνέβαλλαν οι ιδεολογικές διαφορές στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, αλλά και οι διαφορετικές ατζέντες που είχαν οι δύο ισχυροί της Ευρώπης, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί. Κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στις εκλογές στη Γερμανία και υποστηρίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε την παρουσία του ΔΝΤ στον μηχανισμό, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να πείσει τους ψηφοφόρους της γερμανικής επαρχίας για την αναγκαιότητα του μηχανισμού στήριξης. Η κ. Μέρκελ δεχόταν όμως και εισηγήσεις ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι απλά΄"έλλειψη ρευστού",αλλά ότι "η χώρα χρειάζεται μία επιδιόρθωση".



Το δημοσίευμα αποκαλύπτει επίσης ότι η ευρωζώνη κινητοποιήθηκε μόλις τον Φεβρουάριο του 2010 και ότι μόνο τότε άνοιξε σε όλα τα μέλη της η πρόσβαση στη μυστική επιτροπή,γιατί τότε πλέον ήταν εμφανής η αδυναμία της Ελλάδας να προχωρήσει στις αγορές και μία χρεωκοπία θα είχε πολύ χειροτερα αποτελέσματα από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Read more...

Ηλιακές καταιγίδες

>> Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010


Τεράστιες ηλιακές καταιγίδες προβλέπει η NASA για το 2013. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ηλεκτροδότηση, οι τηλεπικοινωνίες, τα αεροπορικά ταξίδια και οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές να διακοπούν ακόμη και για μήνες .

Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για τις συνήθεις θεωρίες καταστροφολογίας, αλλά για στοιχεία της ΝΑSA, τα οποία δημοσιοποίησε σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο ο Υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας Λίαμ Φοξ.

Από τις αρχές του 2013 ο ήλιος θα μπει σε φάση έξαρσης των ηλεκτρικών καταιγίδων, που θα έχουν σαν αποτέλεσμα διακοπή της ηλεκτροδότησης και μαζικά μπλακ άουτ , κατάρρευση των τηλεπικοινωνιών, της λειτουργίας των δορυφόρων. Οι ηλεκτρονικές διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές θα παγώσουν και... κοινώς ο πλανήτης θα παραλύσει.

«Η ηλεκτροδότηση θα έχει πρόβλημα, οι δορυφορικές επικοινωνίες θα διακοπούν με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι αστυνομικές αρχές και ο στρατός, οι διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές θα σταματήσουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.

Η ηλιακή καταιγίδα θα έχει δύναμη όσο 100 υδρογονοβόμβες, θα απελευθερώσει πρωτοφανή επίπεδα μαγνητικής ενέργειας, κάποιοι φοβούνται μάλιστα ότι το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει και προστατεύει τη Γη δεν θα αντέξει.

«Οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να καταστρέψουν το σύγχρονο τεχνολογικό πολιτισμό μας», επιμένουν οι επιστήμονες και προσθέτουν: «Το κόστος για την κοινωνία μας δεν θα είναι δισεκατομμύρια δολάρια αλλά μάλλον τρισεκατομμύρια. 10 τρις δολάρια για μια περίοδο αρκετών χρόνων».

Οι μετεωρολόγοι πιστεύουν πως η ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα θα προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ οι ηφαιστειολόγοι προειδοποιούν για εκρήξεις ηφαιστείων που για χρόνια ήταν ανενεργά. Οι ψυχραιμότεροι πάντως υπενθυμίζουν ότι και στο παρελθόν έχουν υπάρξει ανάλογα εφιαλτικά σενάρια αλλά το τέλος του κόσμου δεν έχει ακόμη έρθει...


ΠΗΓΗ-ΝΑSA

Read more...

Το μέλλον των ηλεκτρονικών μας (;)

>> Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010



Κινητά με οθόνες που ξετυλίγονται,καθρέφτες που παρουσιάζουν πληροφορίες,όπως καιρό και ειδήσεις και διάφανα monitors στο γραφείο μας

Ένα καταπληκτικό,βίντεο με το πως θα μπορούσε να είναι η καθημερινή μας ζωή στο σύντομο(;)μέλλον κυκλοφορεί στο ίντερνετ και αναστατώνει τους απανταχού λάτρεις των gadgets.

Read more...

Νέοι ανα-ρωτώμενοι?

>> Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010


Ερώτηση του επεισοδίου-1:"Ποιά πιστέυετε οτι είναι η προσωπική ευθύνη των νέων για την κατάσταση της κοινωνίας σήμερα;"
Οι νέοι που δεν έχουν μπούσουλα να προχωρήσουν,οι νέοι που τους γράφουν όλοι αφού κυνηγούν τους οικονομικούς δείκτες και τις στατιστικές και αγνοούν τους ανθρώπους με προβλήματα,αγωνίες και ζωή να ζήσουν...

«Είσαι νέος – το ξέρω – και δεν υπάρχει τίποτε.Λαοί,έθνη,ελευθερίες,τίποτε.
Όμως ε ί σ α ι.»
(από το «Είσαι νέος», Ο.Ελύτης)

Read more...

• Greenpeace

• New York Time

• WWF

• London Time

• Αρκτούρος

• Tokyo Time

  © Copyright by Όναρ 2009 - 2017

Πίσω Back to TOP