Happy New Year-Ευτυχισμένο το 2010!

>> Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Read more...

Καλά Χριστούγεννα φιλοι μου!

>> Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Read more...

'Εναν σημαντικό άνθρωπο έχασε η τέχνη των Γιάννη Μόραλη !

>> Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Γ. Μόραλη (Ένας αιώνιος έφηβος)
Γεννήθηκε στην 'Αρτα το 1916. Το 1927 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Το 1936 αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ Αθήνας κι ως υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών, έφυγε, το 1937, για τη Ρώμη. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου φοίτησε στην Ecole Nationale Des Beaux Arts, στα εργαστήρια ζωγραφικής και φρεσκό. Παράλληλα εγγράφηκε στην Ecole Des Arts Et Metiers, για τη σπουδή του ψηφιδωτού. Το 1947 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής στην ΑΣΚΤ, απ' όπου αποχώρησε το 1983.

Έχει εικονογραφήσει βιβλία (Ελύτη, Σεφέρη κλπ.), δημιούργησε τοιχογραφίες, σχεδίασε σκηνικά και κουστούμια για το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος, το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, τα μπαλέτα του Ελληνικού Χοροδράματος. Εργα του ανήκουν σε δημόσιες κι ιδιωτικές

Read more...

Για το νερό ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος.....

>> Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Βίντεο ελλήνων φοιτητών στη Κοπεγχάγη

Ένα πολύτιμο αγαθό - ένα μπουκάλι νερό - φυλάσσεται σε μία βαλίτσα, την οποία διεκδικούν πολλοί. Η μεταφορά της προκαλεί μία σειρά από δολοφονίες αυτών που την μεταφέρουν, πριν φτάσει στον τελικό παραλήπτη της. Η ιδέα αυτή αποτέλεσε την υπόθεση μίας μονόλεπτης κινηματογραφικής προβολής, δύο φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο διεθνή διαγωνισμό για το περιβάλλον «Ένα λεπτό για να σώσεις τον κόσμο», που διοργανώθηκε στο Λονδίνο στις αρχές Νοεμβρίου. Πρόκειται για τους φοιτητές του τμήματος Κινηματογράφου, Στέλιο Αλεξανδράκη και Μενέλαο Παμπουκίδη, που συμμετείχαν με την ταινία «3ος Παγκόσμιος Πόλεμος». Η ταινία επιλέχθηκε ανάμεσα σε 210 άλλες ταινίες από χώρες όλου του κόσμου και περιοχές που έχουν πληγεί από περιβαλλοντικές καταστροφές. Θα προβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη.

Ένα πολύτιμο αγαθό - ένα μπουκάλι νερό - φυλάσσεται σε μία βαλίτσα, την οποία διεκδικούν πολλοί. Η μεταφορά της προκαλεί μία σειρά από δολοφονίες αυτών που την μεταφέρουν, πριν φτάσει στον τελικό παραλήπτη της.

Τελευταίοι και στις δράσεις για το κλίμα.. !
Στις τελευταίες θέσεις των 57 μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα, βάσει των επιδόσεων και πολιτικών της για το κλίμα, όπως παρουσιάστηκε σήμερα σε ετήσια έκθεση αξιολόγησης στην Κοπεγχάγη. Ο Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων της Germanwatch και του δικτύου CAN, στο οποίο μετέχουν το WWF και η Greenpeace, κατατάσσει τη χώρα μας στη διόλου τιμητική 54η χειρότερη θέση, αποτέλεσμα της αδράνειας των τελευταίων ετών.



Βίντεο ελλήνων φοιτητών στη Κοπεγχάγη

Read more...

Σαν πας στον πηγαιμό για την Ιθάκη....

>> Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι να’ναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν' η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.

Να εύχεσαι να’ναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωιά να είναι
που με τι ευχαρίστηση, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους·
να σταματήσεις σ' εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν' αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ' έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά·
σε πόλεις Aιγυπτιακές πολλές να πας,
να μάθεις και να μάθεις απ' τους σπουδασμένους.

Πάντα στον νου σου να’χεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν ο προορισμός σου.
Aλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·
και γέρος πια ν' αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Η Ιθάκη σ' έδωσε τ' ωραίο ταξίδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.

Ιθάκη (1911)
Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ

Η ΙΘΑΚΗ ΤΟΥ Κ. ΚΑΒΑΦΗ
Η Ιθάκη δεν υμνήθηκε μόνο από τον Όμηρο. Στο ρου της ιστορίας το νησί υπήρξε μούσα πολλών ποιητών και λογοτεχνών.
Ένα από τα αριστουργήματα του μεγάλου μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη (1863 – 1933) έχει τίτλο: ΙΘΑΚΗ. Είναι ένα από τα διασημότερα ποιήματα του Καβάφη, το οποίο αφηγείται με το μοναδικό τρόπο του ποιητή το ταξίδι της ζωής, προτρέποντας κάθε άνθρωπο να αναζητά την δική του Ιθάκη.
Οι περιπέτειες του Οδυσσέα συμβολίζουν τις δυσκολίες της ζωής, η Ιθάκη είναι ο προορισμός κάθε ανθρώπου, η σκοπός της ζωής, ότι ποθεί περισσότερο κι ότι προσδοκά να αξιωθεί. Και το ταξίδι ενσαρκώνει τη πορεία προς τη γνώση, την αναζήτηση της σοφίας που ολοκληρώνεται σαν φτάσει κανείς στην Ιθάκη του…
Ομως, λέει o Καβάφης, πoτέ μη βιαστείς vα φτάσεις στo τέρμα τoυ ταξιδιoύ σoυ, πoτέ μη σπεύσεις vα επιτύχεις τov σκoπό σoυ, πoυ δεv πρέπει vα είvαι τόσo εύκoλoς και μικρός αλλά όσo δυσκoλότερoς και υψηλότερoς τόσo τo καλύτερo, πoτέ λoιπόv μη σπεύσεις, γιατί η χαρά δεv είvαι στo τέρμα αλλά στo ταξίδι...Η Iθάκη μάς δίvει τo ταξίδι. Γι' αυτό ας τηv ευχαριστήσoυμε κι ας τηv θέσoυμε μια ώρα αρχύτερα στη ζωή μας, για vα voηματoδoτήσoυμε τηv πoρεία μας στη γη, vα δικαιoλoγήσoυμε τηv ύπαρξή μας στov κόσμo.

Read more...

Αξίζουμε ένα καλύτερο κόσμο...

>> Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009


Ας ζωντανέψουμε τον πλανήτη!
Ξεκινά συνόδος της Κοπεγχάγης.....
Εν όψη της συνόδου Κοπεγχάγης αξίζουμε ένα καλύτερο κόσμο κι ένα καλύτερο περιβάλλον.Όμως είμαι αρκετά επιφυλακτικός για το μέλλον……νομίζω έχουν δρομολογηθεί όλα για την Κλιματική αλλαγή που έρχεται....εύχομαι να κάνω λάθος....
Το περιβάλλον δεν μας ανήκει, το δανειζόμαστε από τις επόμενες γενιές και οφείλουμε να το παραδώσουμε κατάλληλο για διαβίωση.

Read more...

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ - ΛΕΩ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ

>> Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009



Ας θυμόμαστε πάντα αυτό το παιδί ειρηνικά, όπως ειρηνικά αναπαύεται εκεί που βρίσκεται. Ειδικά στις 6 του Δεκέμβρη, ας μην αμαυρώσει και ας μην εκμεταλλευτεί κανείς και για κανένα λόγο τη μνήμη του. Ας μη δώσει κανείς το δικαίωμα στους "γνωστούς άγνωστους και γνωστούς" να κάνουνε παιχνίδι. Ας μην πέσει ούτε μία απο τις πέτρες που σας ζητούν να πετάξετε. Μην τσιμπήσετε τα δολώματά τους, μην παίξετε το παιχνίδι τους πάνω στη μνήμη αυτού του παιδιού. Εγώ πάντως δεν το παίζω. Θυμάμαι και θα θυμάμαι πάντα τον άδικο χαμό του Αλέξη Γρηγορόπουλου, επιθυμώ και απαιτώ την παραδειγματική τιμωρία του δολοφόνου του.....

Read more...

Ο Μάικλ Μουρ στέλνει ανοικτή επιστολή στον Ομπάμα

>> Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009



Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Θέλετε στ 'αλήθεια να είστε ο νέος «πρόεδρος του πολέμου»; Αν την Τρίτη το βράδυ ανακοινώσετε ότι θα αυξήσετε, αντί να αποσύρετε, τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν, θα είστε ο καινούριος "πρόεδρος του πολέμου". Ξεκάθαρα πράγματα. Και με αυτή σας την πράξη θα τα κάνετε θάλασσα-θα καταστρέψετε τις ελπίδες και τα όνειρα που τόσα εκατομμύρια άνθρωποι βάσισαν σε σας. Με μια δήλωσή σας, όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι που αποτέλεσαν τον κορμό της προεκλογικής σας εκστρατείας, θα γίνουν κυνικοί. Θα τους διδάξετε αυτό που πάντα πίστευαν, είναι αλήθεια-ότι όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι.

Η δουλειά σας δεν είναι να κάνετε αυτό που σας υποδεικνύουν οι στρατηγοί σας. Η κυβέρνησή μας είναι δημοκρατικά εκλεγμένη. ΕΜΕΙΣ διατάζουμε το Γενικό Επιτελείο Στρατού και όχι αντιστρόφως. Σε αυτό επέμεινε ο Στρατηγός Ουάσινγκτον. Αυτό είπε ο πρόεδρος Τρούμαν στο στρατηγό Μακάρθουρ όταν ήθελε να εισβάλει στην Κίνα: «απολύεσαι». Και έπρεπε να απολύσετε τον στρατηγό ΜακΚρίσταλ όταν σας έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων με τις δηλώσεις του. Να σας το πω ωμά: Αγαπάμε τους φαντάρους μας αλλά γαμώτη μου μισούμε τους στρατηγούς. Από την εποχή του Βιετνάμ μέχρι τον Κόλιν Πάουελ που είχε πει ψέμματα στον ΟΗΕ πριν τον πόλεμο του Ιράκ.

Σαν σήμερα, 30 χρόνια πριν, οι Σοβιετικοί αποφάσισαν να εισβάλουν στο Αφγανιστάν. Και τελικά, αυτή η απόφαση κατέληξε να είναι το τελειωτικό χτύπημα στον αργό θάνατο της ΕΣΣΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι το Αφγανιστάν αποκαλείται «το νεκροταφείο των αυτοκρατοριών». Αν δεν με πιστεύετε, μιλήστε με τους Βρετανούς, ή τον κύριο Γκορμπατσόφ.

Από τη μία βρισκόμαστε εν μέσω μιας οικονομικής καταιγίδας. Από την άλλη, τα πολύτιμα νιάτα μας θυσιάζονται στο βωμό της αλαζονείας και της απληστίας. Η τύχη του μεγάλου αυτού πολιτισμού που ονομάζουμε Αμερική, θα φτάσει στο τέλος του αν είστε ο «πρόεδρος του πολέμου». Οι αυτοκρατορίες δεν πιστεύουν ότι ήρθε το τέλος τους μέχρι να έρθει.

Προσέξτε καλά κύριε Ομπάμα. Εσείς θα πρέπει να γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι δεν είναι αυτός ο μόνος τρόπος. Έχετε λίγες ώρες να ακούσετε την καρδιά σας και τη σκέψη σας. Γνωρίζετε ότι τίποτα καλό δεν πρόκειται να βγει με το να στείλετε στρατεύματα στην άλλη άκρη του κόσμου, σε ένα μέρος που κανείς μας, ούτε εσείς δεν καταλαβαίνει, για λόγους που δεν καταλαβαίνουμε σε μια χώρα που δεν μας θέλει. Το νοιώθετε είμαι σίγουρος.

Το ξέρω ότι το ξέρετε ότι ούτε εκατό μαχητές της Αλ Κάιντα δεν βρίσκονται στο Αφγανιστάν πλέον. 100,000 στρατιώτες για 100 άτομα, είστε σοβαρός; Ήπιατε από το ίδιο ποτήρι με τον κύριο Μπους.

Η πιθανή απόφασή σας να συνεχίσετε τον πόλεμο (παρόλο που λέτε ότι το κάνετε για να «τελειώσετε τον πόλεμο») θα καταστρέψει την υστεροφημία σας αναφορικά με τα μεγάλα λόγια και πράξεις που κάνατε τον πρώτο χρόνο. Άλλο ένα κοκαλάκι να ρίξετε στους Ρεπουμπλικάνους και θα επανέλθουν αυτοί οι αιμοδιψείς στην εξουσία μέχρι να πεις κύμινο.

Προσοχή κύριε Ομπάμα. Οι τεχνοκράτες που σας υποστήριξαν θα σας εγκαταλείψουν όταν αντιληφθούν ότι δεν θα έχετε δεύτερη θητεία.

Εμείς, ο λαός, σας αγαπάμε. Εμείς, ο λαός, έχουμε ακόμα μια σπίθα ελπίδας. Αλλά, εμείς ο λαός, δεν αντέχουμε άλλο. Δεν μπορούμε να σας βλέπουμε να ενδείδετε, όταν σας εκλέξαμε με ένα τεράστιο ποσοστό για να κάνετε τη δουλειά σωστά. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε από τη φράση «σαρωτική νίκη»;
Μην απατάστε ότι το να στείλετε και άλλα στρατεύματα στο Αφγανιστάν θα κάνει διαφορά ή θα σας προσδώσει περισσότερο σεβασμό απέναντι στους αιμοδιψείς. Αυτοί, δεν θα σταματήσουν μέχρι να γονατίσει αυτή η χώρα, μέχρι και το τελευταίο δολάριο του φτωχού να το τσεπώσουν. Ακόμα και εκατομμύρια στρατεύματα να στείλετε, η Δεξιά δεν θα ήταν ευχαριστημένη. Θα συνέχιζαν τον πόλεμο στα ΜΜΕ γιατί δεν μπορείτε να αλλάξετε αυτό που τους κάνει έξαλλους.

Είναι ώρα να επιστρέψετε στις ρίζες σας. Ρωτήστε τους γείτονές σας στο Σικάγο και τους γονείς των νέων αυτών που πολεμάνε και σκοτώνονται αν θέλουν να στείλουμε στρατεύματα στο Αφγανιστάν και να ξοδεύουμε ένα κάρο λεφτά. Πιστεύετε ότι θα απαντούσαν «Όχι δεν χρειαζόμαστε ιατρική περίθαλψη, ούτε δουλειές, ούτε σπίτια. Και φυσικά να τα στείλετε τα παιδιά στο μέτωπο αφού ούτε αυτά δεν τα έχουμε ανάγκη.»

Τι θα έκανε ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ; Η γιαγιά σας; Δεν θα έστελναν πάντως αθώους να σκοτώσουν άλλους αθώους. Δεν θα ξόδευαν τρισεκατομμύρια δολάρια τη στιγμή που στη χώρα μας παιδιά κοιμούνται στα παγκάκια.

Όλοι εμείς που σας ψηφίσαμε και προσευχηθήκαμε τη νύχτα που νικήσατε, έχουμε περάσει 8 χρόνια οργουελιανικού θρίλερ με τις κτηνωδίες που έχουν γίνει στο όνομά μας: βασανιστήρια, απαγωγές, κατάργηση των ατομικών ελευθεριών, εισβολή κρατών που δεν μας είχαν κάνει τίποτα, σφαγιές γάμων στο Αφγανιστάν. Παρακολουθούσαμε τη συστηματική σφαγή καθημερινών Ιρακινών. Τον τρόμο που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι, ούτε καν τον γνωρίζουμε.

Δεν περιμέναμε θαύματα όταν σας εκλέξαμε. Ούτε καν περιμέναμε μεγάλες αλλαγές. Αλλά περιμέναμε κάτι. Πιστεύαμε ότι θα βάζατε ένα τέλος στην τρέλα αυτή. Σταματήστε τους σκοτωμούς. Βάλτε ένα στοπ στην παλαβή ιδέα ότι άνθρωποι με όπλα μπορούν να αναδιοργανώσουν ένα κράτος, το οποίο δεν λειτουργεί καν και δεν λειτουργούσε ποτέ!

Σταματήστε, σταματήστε, σταματήστε! Εις το όνομα των νεαρών Αμερικανών και Αφγανών πολιτών, σταματήστε. Για το καλό της προεδρίας σας, της ελπίδας και του μέλλοντος του έθνους μας, σταματήστε. Για όνομα του Θεού, σταματήστε.

Σήμερα ακόμα η ελπίδα είναι ζωντανή.
Αύριο, έχει ο Θεός. Το μπαλάκι είναι σε σας. Δεν ΠΡΕΠΕΙ να το κάνετε αυτό. Μπορείτε να γίνετε η προσωποποίηση του θάρρους. Θυμηθείτε τις ρίζες σας.

Βασιζόμαστε σε σας.
ΠΗΓΗ michaelmoore.com

Read more...

• Greenpeace

• New York Time

• WWF

• London Time

• Αρκτούρος

• Tokyo Time

  © Copyright by Όναρ 2009 - 2017

Πίσω Back to TOP